RECEPT - Kváskový chlieb
0,00€

Všetky ceny sú uvedené s DPH

Tovar SKLADOM odosielame do 48 hodín
Doprava ZADARMO pri nákupe nad 60€
Možnosť vrátenia alebo výmeny do 14 dní
Bezpečný nákup u overeného predajcu
Dostupnosť: Vypredané
Výrobca: Iné zdravé

1. KROK: Pripravme si domáci kvások
Príprava kvásku nie je tak zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Trvá síce 4 dni, ale hravo ju zvládne každý. A za ten domáci chlebík to rozhodne stojí. Poďme pekne poporiadku.

Čo budeme potrebovať?

  • sklenenú nádobu
  • drevenú varešku
  • ražnú múku
  • vlažnú vodu
Ako budeme postupovať?
1. deň – príprava kvásku
Do sklenenej nádoby, v ktorej nám bude kvások kysnúť, si dáme 100 g alebo 3 lyžice ražnej múky. Pridáme vlažnú vodu (cca 80 – 100 ml) tak, aby nám vzniklo ´palacinkové´, nie však veľmi riedke, cesto. Prikryjeme servítkou alebo potravinovou fóliou a dáme na najteplejšie miesto v byte. Necháme ho odpočívať do nasledujúceho dňa.
2. deň – prvé kŕmenie kvásku
Mali by sa nám objaviť prvé bublinky. Pridáme 3 lyžice múky, vodu izbovej teploty a dobre premiešame (konzistencia by mala opäť pripomínať palacinkové cesto tak, ako v prvý deň). Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto. Farba kvásku by sa nemala meniť. Môžeme pozorovať prvé bublinky a objem kvásku by sa mal zväčšovať.
3. deň – druhé kŕmenie kvásku
Mali by sme cítiť kyslejšiu vôňu. Zopakujeme to, čo v predchádzajúci deň. Ak by sme mali malú sklenenú nádobu, vymeníme ju za väčšiu, aby nám kvások nevytiekol. Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto.
4. deň – kvások je pripravený na použitie
Kvások by mal byť už hotový, dosť kyslý, plný bubliniek. A tak sa môžeme s chuťou pustiť do prípravy chlebíka.
 
2. KROK: Ideme piecť chlebík
Čo budeme potrebovať?
100 – 150 g kvásku (zvyšok kvásku si odložte do sklenenej fľašky a dajte ho do chladničky. Takto uskladnený vydrží aj 2 týždne. Budte ho mať ako štartér pri ďalšom pečení. Kvások nabudúce už nebudete musieť robiť 4 dni, ale si ho len ráno vyberiete z chladničky a necháte odstáť, aby mal izbovú teplotu. Potom pridáte 3 lyžice múky a vlažnú vodu a pár hodín necháte vykvasiť. Následne postupujete rovnako ako pri príprave chlebíka)

Ako budeme postupovať?
1. Múku zmiešame s korením, soľou a pridáme obilie. Kvások si rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme do cesta. Dobre vymiesime, v robote asi 10 minút. Necháme v miske, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme v teple kysnúť 8 – 12 h.
2. Cesto na chlebík zvyknem pripravovať večer, nechám ho cez noc nakysnúť a ráno pečiem. Cesto premiestnime do formy na pečenie (sklenená, tortová forma, či iná).
3. Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme cca  1 ½ hodiny. Pri vyšších teplotách už pokrmy nie sú pre zdravie úplne najvhodnejšie.
4. A je to! Chlebík po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Uskladňujeme najlepšie v látkovom (ľanovom) vrecku.

Napísať recenziu alebo upozorniť na chybný popis

Poznámka: HTML nie je preložené!
- +


Odporúčame dokúpiť


Švédske kvapky Originál MARIA TREBEN